5 tips voor een goede darmbalans

Gepubliceerd op 20 februari 2019 om 13:09

Hoe houd ik mijn darmen gezond?

In ons lichaam leven veel verschillende soorten bacteriën, waarvan de meeste zich in onze darmen bevinden. Deze darmbacteriën staan bekend om onze darmflora en spelen een belangrijke rol bij onze gezondheid. Sommige bacteriën in onze darmen hebben echter een negatieve invloed op de gezondheid. De voeding die je dagelijks eet kan hierop van invloed zijn. Lees je mee om te weten welke voedingsmiddelen dit onder andere zijn?

Wat is het darmmicrobioom?

Als we het hebben over  onze darmmicrobioom dan hebben we het over bacteriën. In ons lichaam leven veel verschillende soorten bacteriën. Deze bacteriën hebben een functie en  kunnen nuttig zijn, maar soms ook minder nuttig of zelf schadelijk zijn. Verreweg de meeste van deze bacteriën bevinden zich in onze darmen. Iedere soort speelt een andere rol in onze gezondheid en iedere soort heeft weer andere voedingsstoffen nodig om zich te voeden. Hoe meer bacteriënsoorten we in onze darmen hebben, hoe beter het is voor onze gezondheid. Bij niemand is het darmmicrobioom hetzelfde. Je kunt je darmflora vergelijken met je vingerafdruk. Ieder mens heeft een unieke vingerafdruk.

Onze darmen zijn niet alleen een plek waar ons voedsel wordt verwerkt tot energie en afvalstoffen in de vorm van ontlasting, maar ze zijn ook betrokken bij het afweersysteem. Onze darmen beschermen ons namelijk tegen virussen, bacteriën en schimmels van buitenaf. Hierdoor spelen ze een grote rol bij onze gezondheid. Hoe dit precies te werk gaat, zijn wetenschappers aan het onderzoeken. Wetenschappers weten zeker dat het voor onze gezondheid beter is om een goede balans te hebben tussen goede- en slechte bacteriën. Negatieve veranderingen in onze darmflora worden immers in verband gebracht met een verminderde weerstand, het prikkelbare darmsyndroom, overgewicht, depressies etc. Daarnaast wordt een disbalans in goede- en slechte bacteriën in verband gebracht met welvaartsziekten als hart- en vaatziekten, diabetes type II, Alzheimer en dergelijke.

5 Voedingstips voor een goede darmbalans

1. Zorg voor variatie

Een gevarieerd voedingspatroon met pure ingrediënten kan zorgen voor een diverse darmflora met verschillende soorten bacteriën, wat van positieve invloed is op onze gezondheid. Helaas bevat ons Westers voedingspatroon vandaag de dag te veel bewerkte producten rijk aan suikers.

2. Eet plantaardige voedingsmiddelen

Plantaardige voedingsmiddelen waaronder groenten, fruit, noten, zaden en peulvruchten zijn goede bronnen voor een gezonde darmflora. Deze producten bevatten namelijk veel vezels, welke bacteriën kunnen verteren of gebruiken als brandstof. Dit zorgt ervoor dat de groei van darmbacteriën wordt gestimuleerd. Uit onderzoek blijkt dat een voedingspatroon bestaande uit veel groenten en fruit de groei van ziekmakende bacteriën tegen gaat. Ook zijn er bepaalde groente-, fruit- en notensoorten die de groei bepaalde bacteriën stimuleren. Deze bacteriën worden als gunstig beschouwd, aangezien ze de darmgezondheid verbeteren en ontstekingen kunnen voorkomen. 

3. Eet gefermenteerde voedingsmiddelen

Fermenteren is een proces waarbij bacteriën, schimmels en gisten gebruikt worden om een voedingsmiddel te maken. Tijdens dit proces zorgen bacteriën, schimmels of gisten voor het omzetten van stoffen in een product, waardoor de zuurgraad, smaak, geur of uiterlijk verandert. Enkele voorbeelden zijn yoghurt, brood, kaas, tempé, zuurkool, kefir, kombucha etc. Veel van deze voedingsmiddelen zijn rijk aan bacteriën die positief zijn voor onze darmen en daarmee onze gezondheid. Onderzoeken laten zien dat mensen die regelmatig yoghurt eten meer bacteriën in hun darmen hebben die ontstekingen en chronische ziekten tegengaan. Dit komt onder meer doordat het aantal ziektevormende darmbacteriën afnemen. 

4. Kies voor volkoren granen

Een voedingspatroon met dierlijke voedingsmiddelen zorgt voor de groei van andere darmbacteriën, dan een plantaardig voedingspatroon. Onderzoeken laten zien dat een vegetarisch voedingspatroon de darmflora kan optimaliseren, wat mede komt door het hoge gehalte aan vezels en minder ziekmakende bacteriën. Onderzoekers zijn er nog niet over uit of dat deze positieve effecten op de darmflora ook komt door het eten van geen vlees.

5. Eet voedingsmiddelen rijk aan polyfenolen

Polyfenolen zijn stoffen die gevonden worden in plantaardige voedingsmiddelen zoals kurkuma, rode druiven, citrusvruchten, groene thee, broccoli etc. Polyfenolen brengen veel gezondheidsvoordelen met zich mee zoals onder andere een lage bloeddruk en minder ontstekingen.

Conclusie

Onze darmbacteriën zijn erg belangrijk voor onze gezondheid. Een verstoorde darmflora kan tot een verminderde weerstand of zelfs tot ziekten leiden. De beste manier om onze darmflora te voeden is door het eten van zoveel mogelijk pure-, onbewerkte- en plantaardige voedingsmiddelen die veel vezels bevatten zoals groenten, fruit, noten, zaden, peulvruchten en volkorengranen.

 

Bronnen:

PowerSlim

Maastricht UMC+ (z.d.) Darmflora

Natuurdiëtisten (2014). Positieve effecten van polyfenolen uit de voeding

Voedingscentrum (z.d.). Fermentatie.

Zwaan, J. (2017). 10 wetenschappelijk bewezen manieren om je darmflora te versterken