Niet iedereen vindt groente even lekker. De een gruwelt bij spruitjes en de ander bij spinazie. Ik moet heel eerlijk bekennen dat ik zelf ook snel terugval op mijn favorieten, zoals komkommer, tomaatjes en sperziebonen. Maar al die groentes zitten wel boordevol vitamines en mineralen en iedere groente heeft zijn eigen beste eigenschappen. Zo bevat boerenkool namelijk naast vitamine A, C en een flinke portie vezels ook veel van het mineraal magnesium. Ideaal om bijvoorbeeld je chocolade aanvallen mee te voorkomen!
Variëren met groentes is dus erg belangrijk om van al deze eigenschappen te profiteren. Vanaf de eerste fase van PowerSlim leer je al om bij de lunch en avondmaaltijd minimaal 100-200 gram groente te eten. Het is belangrijk om hier ook, als je eenmaal op gewicht bent, mee door te gaan. Tijd dus voor wat tips om meer groentes te eten meer variatie aan te brengen in jouw voedingspatroon.
Tip 1. Maak een dubbele portie
Misschien niet de meest vernieuwende tip, maar wel heel efficiënt: als je toch al aan het koken bent, waarom dan niet meteen iets meer? Laat het eten goed afkoelen, doe het in bakje en zet dit vervolgens in de koelkast. De volgende dag neem je het mee als lunch naar je werk. Zo krijg je jouw dagelijkse portie groentes binnen, zonder dat het je extra tijd heeft gekost. Handig toch? Denk aan een maaltijdsalade of rauwkost, maar ook een warme maaltijd leent zich perfect om de volgende dag nogmaals te verorberen.
Ben je (nog) aan het PowerSlimmen? Het PowerSlim kookboek staat vol met lekkere salades zoals salade biefreepjes (recept 53), salade gerookte zalm (recept 54), ham-preisalade (recept 55), witlofsalade gerookte kipfilet (recept 61) of kip-avocadosalade met PowerSlim knoflook-kruidendressing. Ook op de website zijn tal van lekkere salades te vinden, zoals de biefstuk sashimi salade en een garnalensalade met broccoli.
Is het niet de tijd van het jaar om rauwkost en salade te eten? Bereid dan ’s avonds een dubbele portie van je warme maaltijd. Neem bijvoorbeeld de PowerSlim boerenomelet als avondeten en maak hier gelijk een dubbele portie van. Vanaf fase 1b hoef je bij de lunch niet meer per se een PowerSlim product te kiezen en kun je bijvoorbeeld ook denken aan zalm met groente. De 2e portie hoeft de volgende dag voor de lunch alleen even opgewarmd te worden in de magnetron. Een gevulde boerenomelet smaakt koud trouwens ook voortreffelijk.
Als je rauwkost als bijgerecht maakt bij je PowerSlim maaltijd dan kun je hier gemakkelijk een dubbele portie van maken. Bijvoorbeeld de lekkere Mexicaanse avocadosalade (recept 80) of witte koolsalade (recept 79 uit het PowerSlim kookboek. Het is sowieso goed om jezelf aan te wennen ’s middags meer vlees, vis en groente te eten en minder brood. Want als je straks klaar bent met afvallen dan begint het op gewicht blijven en dat doe je ook door meer eiwitten en minder koolhydraten te eten.
Als je nog een grotere hoeveelheid maakt, kun je het in porties invriezen en heb je zelfs voorraad voor meerdere momenten. Dus hop die keuken in en begin maar met preppen!
Tip 2. Maak een lekkere en makkelijke groentesoep
Extra gezond lekker tijdens de gure winterdagen is een zelfgemaakte soep van gepureerde groenten. De basis is super makkelijk: fruit een uitje en een teentje knoflook. Voeg een liter bouillon en 1 kilo groente naar keuze aan toe. 20 minuten laten koken, pureren en voilà; een pan vol met heerlijke, verse en gezonde groentesoep. Het is heerlijk om deze soep bij je lunch, naast je cracker met kaas, op te eten of in de avond met zelfgemaakte gehaktballetjes of gerookte zalm bijvoorbeeld. Wees niet bang om spruitjes-, spinazie- of bloemkoolsoep te maken. Want misschien houd je niet (zo) van deze groentes, maar in de soep smaken ze vaak hartstikke lekker!
Ben je (nog) aan het PowerSlimmen? Kijk dan eens in het kookboek, je kunt bijvoorbeeld de courgettesoep (recept 71), bloemkoolsoep (recept 72), broccolisoep (recept 73) of tomatensoep (recept 74) maken. Ook op onze website zijn diverse lekkere recepten voor een maaltijdsoep boordevol groente te vinden, zoals de soep van geroosterde tomaatjes, venkelsoep met stukjes zalm of de spinazie-paprikasoep. Heerlijk!
Tip 3. Maak een groene smoothie
Heb jij een blender en/of sapcentrifuge in huis? Maak dan eens een groene smoothie. Het is een makkelijke manier om snel heel veel (verschillende groentes) binnen te krijgen. Het internet staat bomvol met allerlei gezonde smoothie recepten, dus ga aan de slag! Zorg er wel voor dat het recept voor het grootste deel uit groentes bestaat. Misschien een klein beetje fruit, avocado, noten of superfoods, maar zeker toegevoegde geen suikers!
Voor de PowerSlimmers: De meeste groene groentes bevatten over het algemeen ook minder koolhydraten dan gekleurde groentes. Durf jij het aan om een groene smoothie te maken van een PowerSlim koude drank? Neem een PowerSlim dessert aardbei en een flinke bos basilicum. Doe het dessertpoeder met 200 ml water en de basilicumblaadjes in een blender. De smaak te pakken? Wat dacht je van koude drank perzik mango met verse spinaziebladeren en een halve avocado?
Tip 4. Eet eens groentes uit de diepvries
Wist je dat diepvriesgroentes ook gewoon prima smaken? Deze zijn net zo gezond en vaak een stuk goedkoper en makkelijker. En daar gaat het in onze drukke levens vaak om; het moet makkelijk en snel zijn. Waarom zou je het jezelf dan alle dagen onnodig moeilijk maken? Dus sla de volgende keer, als je in de supermarkt bent, allerlei diepvriesgroentes in. Op deze manier heb je altijd groentes in huis die je in een handomdraai op tafel zet.
Tip 5. Neem een abonnement op een groentetas
Ik heb een tijdje een abonnement gehad op een groentetas bij de lokale groenteboer. Super handig! Iedere week kun je dan een tas ophalen met (biologische) groentes van het seizoen. Zo heb ik toen eens schorseneren, pastinaak of palmkool erin gehad (voor mij niet iets wat ik normaal gesproken bij de supermarkt in mijn mandje doe) met daarbij een recept. Dit was voor mij echt een manier om eens een andere soort groente te maken. Ideaal!
Als je aan het PowerSlimmen bent kun je deze tip beter bewaren tot fase 3. Dan weet je zeker dat je alle groentes mag hebben en dus niks hoeft weg te geven of gooien. Dat zou zonde zijn.
Tip 6. Smeer eens wat groente op je cracker
Hiervoor moet je misschien wel even in de keuken staan, maar ook groentespread is een lekkere en handige manier om meer groentes binnen te krijgen. Wil je het iets makkelijker dan kun je ook kant- en klare groentespreads kopen bij de supermarkt. Let op: het nadeel is wel dat hier altijd wel wat extra’s aan is toegevoegd om het langer houdbaar te maken. Dus mijn advies: duik de keuken in en do it yourself Hier kun je een makkelijk recept vinden om eens te beginnen; ambachtelijke crackers met frisse groentespread.
Of denk aan groentespread met paprika, rode biet, spinazie, bleekselderij of broccoli. Ook hiervoor staat het internet boordevol recepten, dus leef je uit. Maar denk ook hieraan dat de spread voornamelijk uit groente moet bestaan en zeker niet uit toegevoegde suikers.
Tip 7. Maak minimaal 1 x per week een nieuwe groente klaar
Spreek met jezelf af dat je bijvoorbeeld 1 x per week een groente probeert die je normaal gesproken nooit eet. Op deze manier is de drempel lager en zet je jezelf niet iedere dag ‘onder druk’ om zo gevarieerd mogelijk te eten. Stress is ook niet goed voor je Zo kun je het variëren met verschillende groentes langzaam in jouw voedingspatroon toelaten. Je zult zien dat het steeds makkelijker wordt en straks kook jij de sterren van de hemel met alles wat je maar kunt verzinnen.
Laat je ook niet ontmoedigen omdat het misschien niet lekker was. Probeer de groente de volgende keer gewoon eens in een ander recept. Een voorbeeld hiervan zijn spruitjes: de meesten vinden gekookte spruitjes nou niet echt om over naar huis te schrijven, maar in een soep of uit de oven wordt dit groene kooltje ineens wel best lekker! Kies dus deze week nog een groente uit die je wilt proberen en zoek daarbij een lekker recept. Kijk bijvoorbeeld eens bij onze koolhydraatarme recepten.
Smakelijk eten!
Bron: PowerSlim
Wil je op een gezonde manier afvallen?