Ik denk dat we allemaal wel weten dat het belangrijk is om voldoende groenten te eten. Ze bevatten namelijk veel belangrijke voedingstoffen, zoals vitaminen, mineralen, vezels en soms (bijvoorbeeld bij peulvruchten) ook eiwitten. Omdat de ene groente meer of andere voedingstoffen bevat dan de andere is het belangrijk om te variëren in soorten groentes. Maar maakt het dan eigenlijk ook nog iets uit of je verse groenten, groenten uit de diepvries of groenten uit pot kiest?
Het antwoord op die vraag is simpel gezegd: ja, er zit wel degelijk een verschil tussen deze drie verschillende soorten van groenten. Een belangrijk verschil zit in de houdbaarheid van de groenten. Groenten uit blik of pot en uit de diepvries zijn namelijk vele malen langer houdbaar dan verse groenten. Koop verse groenten daarom niet te ver van te voren in. De meeste verse groenten verliezen namelijk, wanneer zij langer worden bewaard, veel voedingstoffen en smaak.
Naast het verschil in houdbaarheid zit er ook nog verschil in voedingswaarden tussen de drie verschillende soorten groenten. Groenten uit blik of pot bevat gewoonlijk meer zout dan de twee andere soorten, dit wordt voornamelijk voor de houdbaarheid toegevoegd. Daarbij wordt er ook vaak suiker toegevoegd aan groenten in blik of pot. Dit is echter niet altijd het geval. Je kunt dit terugvinden in de ingrediëntenlijst. Hierin staat vermeld of er suiker is toegevoegd. Rode kool in pot is een voorbeeld van een groente, waaraan suiker wordt toegevoegd.
Een ander belangrijk verschil is de hoeveelheid vitamines. In groenten uit de diepvries, uit blik of glas zitten vaak minder vitamines dan in verse groenten. Dit kan komen omdat de groenten al gesneden is voordat ze worden ingevroren of in potten worden geplaatst. Bij dit proces gaan er namelijk vitamines verloren. Tegenwoordig worden veel verse groenten voorgesneden of in gemengde zakjes verkocht. Ideaal voor de consument met een drukke leefstijl om toch te koken met verse groenten. Wanneer je zelf je groenten snijdt, net voorafgaand aan het consumeren van de groente, gaan er de minste vitamine verloren.
Daarnaast gaan de voedingstoffen van groenten in pot over in het zoute water dat is toegevoegd. Helaas gaan hierdoor ook de vitamines in het zoutwater verloren.
Conclusie
Welke groente kun je nu het beste nemen?
- Gebruik bij voorkeur verse groenten. Snijd deze zelf, niet te lang voor dat je ze gaat bereiden en snijd de groenten niet in te kleine stukken. Zo voorkom je ongewenst verlies van vitaminen.
- Als middenweg kunnen groenten uit de diepvries gebruikt worden. Deze hoeven vaak niet ontdooid te worden voor gebruik en zijn vaak al gesneden.
- Gebruik bij uitzondering groenten uit pot waar zout aan is toegevoegd. Een portie van 200 gram groente levert dan namelijk al snel zo’n 0,5-1 gram zout. Dit is veel als je het vergelijkt met de voorgeschreven norm van maximaal 6 gram zout per dag. Van een aantal groenten zijn er tegenwoordig ook potten te koop waaraan geen zout is toegevoegd. Helaas is dit nog niet bij alle groenten het geval maar het is een zeker begin! Deze producten staan vaak in het “dieet”-schap in de supermarkt.
- Wanneer je toch groente uit pot gebruikt spoel deze dan af met water voor consumptie.
- Probeer groenten uit pot of groenten uit diepvries met toevoegingen (zoals rodekool met appel, groenten à la crème etc.) zo veel mogelijk te vermijden. Aan deze producten zijn vaak meer suikers, zout en vet toegevoegd.
Wist je dat je van verse groenten ook heerlijke frietjes kunt maken? Bijvoorbeeld lekker gekruide courgettefrietjes of knolselderijfrietjes.
Bron: PowerSlim
Wil je op een gezonde manier afvallen?